Blogi
Tunteet markkinoinnissa – tarvitaanko niitä?
Kesän sisällöt ja syksyn kiinnostavimmat kampanjat luodaan nyt. Anna meidän tukea tunteiden herättämisessä ja markkinoinnin kokonaisuuksien elävöittämisessä. Buukkaa Eeva Halmeen kalenterista ilmainen 30 minuutin aloituspalaveri ja aloitetaan yhteinen ideointi:
Varaa ilmainen aloituspalaveri
Tunteiden herättäminen ostopolulla – hyödyllistä vai hölynpölyä?
Ei ole mikään salaisuus, että tunteilla on suuri merkitys päätöksentekoprosessissamme.
Tämän tietävät varsin hyvin esimerkiksi autokauppiaat ja asunnonvälittäjät. Eräs mies vaikeroi kun olivat vaimon kanssa ostamassa taloa ja kun siellä oli italialainen vessanpönttö, johon oli maalattu kukkia, niin vaimo ei enää kuunnellut mitään järkipuhetta huonosta ilmanvaihdosta tai putkirempasta. Ja sanotaanhan sitä, että pullantuoksuisesta asunnosta voi pyytää enemmän hintaa. Eli tunteisiin vetoamalla ainakin saa kiinnitettyä ihmisten huomion.
Kun tiedämme tämän, ei pitäisi tulla yllätyksenä, että tunneäly on vahvasti kietoutunut myös markkinointiin.
Markkinoinnin ja mainonnan tekijöiden tulisikin miettiä koko ostopolkua, minkälaisia ajatuksia heidän sisältönsä saa katsojan tuntemaan polun jokaisessa sitoutumiskohdassa. Tutkimusten mukaan hyvän olon tunteiden, kuluttajien suostuttelupisteiden ja brändin yleisten vetovoimatekijöiden välillä on selkeä korrelaatio.
Jokaisen asiakaspolun suostuttelupisteistä tulisi siis aiheuttaa jonkilaista positiivista tai muuten herättelevää tunnetta. Maantien jättitaulu, verkkosivuston värimaailma ja käyttökokemus, verkkokaupasta tuleva pakkaus ja saate. Ilman wow-ajatusta ne vilahtavat ohi sekä silmistä että mielestä.
Tunteilla saa tutkitusti tuloksia
Olipa kyseessä varainhankinta, politiikka, tietoiskut, B2B- tai B2C-markkinointi, kaikissa tutkimuksissa tulokset näyttävät samaa: Tunteita herättämällä saadaan parempia tuloksia.
Uskotaan, että kuluttajien päätöksentekoa ohjaavat suurelta osin alitajuiset tunteemme brändiä kohtaan, enemmän kuin logiikka ja kylmät tosiasiat. Tunteita herättävät kampanjat vaikuttavat parhaimmillaan myynnin kasvuun, uusiin asiakkaisiin ja jopa mahdollisuuteen nostaa hintoja.
Lisäksi tunteisiin vetoamalla syntyy todennäköisemmin syviä yhteyksiä kuluttajiin, mikä, kuten tiedämme, johtaa brändiuskollisuuteen ja tekee asiakkaista brändilähettiläitä.
Emotionaalinen mainonta tiukentaa sitoutumista ja kasvattaa brändisi tunnettuutta
Markkinoinnissa hyödynnettäviä tunteita on monenlaisia. On aika helppoa saada ihmiset järkyttymään ja tuntemaan huonoa omaatuntoa näyttämällä kauhukuvia, mutta sen voi tehdä myös tyylikkäästi antamalla ajattelemisen aihetta ja herättämällä keskustelua, autolla ajamisesta alkoholin vaikutuksen alaisena kuten BMW eli auton valmistaja, joka liittää itseensä vastuullisuuden tuntemuksia ottamalla kantaa tärkeään asiaan.
Upeaa on saada katsojat nauramaan, tyrskähtelemän metrossa somefiidiä katsellessa. Jo pelkästään hymyn saaminen aamuruuhkassa nuokkuvan huulille on saavutus kuten minulle teki ChupaChups ja sokerittomien tikkareiden mainos. Oli hurmaavaa huomata kuinka pikku muurahaiset, jollaiseksi itsekin tunsin itseni työmatkalla, kiersivät sokeriansan kaukaa.
Oikeanlaisten tunteiden (=brandin tavoitteiden mukaisten) herättäminen kuuntelijassa tai katsojassa ei nimittäin ole ihan helppoa. Hölmöt vitsit saattavat kääntyä itseään vastaan tai kukaan ei naurakaan niille. Kauhukuvien näyttäminen aiheuttaakin vastareaktion eikä mainosta haluta katsoa. Tunteisiin vetoavien kampanjoiden suunnittelussa kannattaa ehdottomasti käyttää herkkyyttä ja olla valppaana. Testaaminen firman sisällä on hyvä tapa saada ensireaktiot.
Älä kuitenkaan rönsyile tunteiden kanssa. Älä sekoita vitsejä ja nyyhkytarinoita samaan brändiin. Valitse yrityksesi strategiaan linkittyvä tunnepaletti, muutama eri tunne, jotka tukevat toisiaan! Esimerkkinä esiin voi nostaa hyvän olon. Sen kavereiksi sopivat ilo, rento meininki, myös huolenpito, turvallisuus, myötätunnon herättäminen. Sen ohella hyvä esimerkki hyödynnettävästä tunteesta on uteliaisuus. Sen voi herättää kilpailuhenkeä provosoimalla, antaa oivaltamisen ilo kekseliäällä demolla, ruokkia tiedonjanoa.
Case-esimerkki: Sota turhia lääkkeitä vastaan
Ongelma: Joka 10. suomalainen syö päivittäin särkylääkkeitä vaivaan, joka voitaisiin hoitaa kuntoon fysioterapialla ja liikunnalla.
Haaste: Miten saada ihmiset ymmärtämään mitä fysioterapia on ja miten suuri apu siitä voisi olla?
Ratkaisu: Fysioterapiaketju julistaa sodan turhia lääkkeitä vastaan ja todistaa väitteensä ihmiskokeilla.
Huom: Kampanja on muutaman vuoden takainen eikä nykyisessä maailmantilanteessa sanat sota ja ihmiskokeet suositella käytettäväksi. Kaikki mainonta (varsinkin voimakkaita tunteita herättävät) täytyy olla ajankohtaan sopivia.
Mitä tapahtui?
Lähes 2000 kivuista kärsivää ihmistä painoi paniikkinappulaa verkossa. Hakemuksista valittiin 100 kroonisesta (yli 3kk), tules-vaivoista johtuvasta kivusta kärsivää.
He saivat 3 kk ajan fysioterapiaa ja oman kuntoutusohjelman.
– 100 kokelaan hoito dokumentoitiin, analysoitiin ja asetettiin hoitotavoitteet
– hoidon edistymistä seurattiin julkisesti, tarinat jaettiin somessa, uutiskirjeissä ja kotisivuilla
– 100 yrittäjää eli fysioterapeuttia opetettiin käyttämään Facebookia, Twitteriä ja #hashtageja
– webinaarit, kick offit, opetusmateriaalit, seuranta, tuki yrittäjille 3 kk ajan
Entä tulokset?
– kotisivujen kävijämäärä nelinkertaistui
– nettiajanvarauksissa 250% kasvu = MYYNTI KASVOI 250%
– 25 mediaa kirjoitti aiheesta
– 2 lähetystä aamutelevisiossa
– 100 hoito/hoitajakokemusta dokumentoitiin ja hyödynnettiin somessa, uutiskirjeissä ja kotisivuilla seuraavan vuoden ajan
Unohdetaan siis lapset, koiranpennut ja Hallmark-postikorttien nyyhkytarinat ainoina tunteiden herättämisvaihtoehtoina. Herätellään sen sijaan rohkeutta, epäuskoa, me-henkeä, oivaltamisen tuomaa ilon tunnetta ja sellaisia tunteita, jotka liikuttavat ihmisiä ja saavat aikaan muutosta!
Buukkaa Eeva Halmeen kalenterista ilmainen 30 minuutin aloituspalaveri ja aloitetaan yhteinen ideointi siitä, miten voisit siivittää omaa markkinointiasi lentoon.