Blogi
Toimivat verkkosivut ovat yrityksesi tehokkain työntekijä
Akilleen kantapääksi voi muodostua sellaisten verkkosivujen aikaansaaminen, jotka todella palvelevat liiketoiminnan tarpeita ja tavoitteita. Jokainen tietää, että nettisivut kuuluu olla, mutta miten rakentuu ainutlaatuinen, helposti päivitettävä ja kestävä sivusto?
Mitä hyviltä verkkosivuilta vaaditaan?
Ennen verkkosivujen rakentamista mielessä on hyvä olla jokin selkeä tavoite; mihin sivustoa todella tarvitaan? Suurin osa yrityksistä haluaa sivuilleen ainakin suuria kävijämääriä. Lisäksi kannattaa pohtia, toivotko sivulla vierailijalta esimerkiksi tarjouspyynnön jättämistä, verkkokauppaostoksen tekemistä tai blogitekstin lukemista. Verkkosivu, joka on olemassa vain olemisen ilosta tuskin palvelee asiakkaitasi tavalla, jolla sen kuuluisi. Ajattele verkkosivustoa vaikkapa yhtenä työntekijänäsi; jotta työntekijällä on mahdollisuus saavuttaa asettamasi tavoitteet, tulee niiden olla ensiksi selkeästi listattu.
Hyvä verkkosivusto on saavutettava, asiakaspoluiltaan looginen sekä helposti käytettävä ja päivitettävä. Ainakin nämä tekijät kannattaa ottaa huomioon verkkosivuja rakennettaessa:
1. Helppokäyttöisyys
Mikäli käyttäjä ei löydä etsimäänsä tietoa sormia napsauttamalla, on menty heti mönkään. Internet on pullollaan nettisivuja ja ihmiset ovat taipuvaisempia vaihtamaan lähdettä, kuin näkemään vaivaa hankalakulkuisen verkkosivun koluamiseen. Pidä siis huolta, että nettisivujen rakenne on ymmärrettävä ja loogisella tavalla koottu. Navigointivalikko kannattaa sijoittaa jokaiselle sivulle ja kaikki välilehdet tulee nimetä huolellisesti ja yksinkertaisesti. Pohdi esimerkiksi sitä, toimiiko sivustollasi paremmin välilehti “Palvelut” kuin “Mitä tarjoamme?”.
2. Ulkoasu
Verkkosivu voi joko vahvistaa tai heikentää brändi-imagoasi. Yrityksesi ulkoasun ja sanoman kanssa linjassa oleva verkkosivu vahvistaa asiakkaiden mielessä olevaa kuvaa liiketoiminnastasi. Sen sijaan tilkkutäkkiä muistuttava rakennelma antaa yrityksestäsi epäammattimaisen kuvan. Pyri hyödyntämään yhteneväistä estetiikkaa – värejä, kuvitusta ja grafiikkaa – kaikessa mitä yrityksesi tekee aina tuotteiden pakkauksesta Instagram-postauksiin. Koherentti ja erottuva ilme on paitsi kiinnostavien verkkosivujen, myös koko yrityksesi brändin kannalta keskeisessä asemassa.
3. Sisältö
Nettisivujen sisällön tulee olla ajantasaista, kiinnostavaa sekä käyttäjien polkua ohjaavaa. Tuoreiden sisältöjen päivittäminen sivuille vaatii pitkäjänteisyyttä, mutta on hyvän verkkosivun ydin. Sisällöntuotantoa ei kannatakaan jättää omille harteille. Homman voi hoitaa sujuvasanainen sisällöntuottaja, joka taitaa paitsi itse tekstien laatimisen, myös näkökulmien tuomisen toimialasi ulkopuolelta. Nettisivuston kun pitää olla ymmärrettävä tavan tallaajallekin!
Sisällöntuottajan vinkki
Elävöitä markkinointiviestintääsi napakoilla somepostauksilla, jotka ohjaavat kävijöitä verkkosivuillesi. Julkaisemalla vaikkapa ajatuksia herättävän sitaatin verkkosivuillasi julkaistusta blogitekstistä tai pätkän asiakastarinasta, saat hyvässä lykyssä aikaan paitsi lisävirtaa sivustoillesi, myös keskustelua, jakoja ja seuraajakuntasi kasvun somekanavissa.
4. Toimintaan ohjaaminen
Vaikka sivustosi olisi kuinka huippuunsa viilattu niin ulkoisesti kuin sisällöllisesti, ei nettisivullesi asettamia tavoitteita saavuteta ellei käyttäjää ohjata niitä kohti. Jos tavoitteenasi on saada sivulla vierailija tilaamaan uutiskirje, lisää sivustollesi suora painike “Tilaa uutiskirje”. Käy järkeen, vai mitä? Älä jätä tavoitteidesi saavuttamista käyttäjän käsiin, vaan töni heitä oikeaan suuntaan.
5. Responsiivisuus
Verkkosivusi tulee näyttää hyvältä ja toimia joustavasti riippumatta siitä, millä laitteella sivustolla vieraillaan. Mobiilioptimointi parantaa lisäksi nettisivusi SEO-sijoitusta, joten tätä vaihetta ei kannata jättää sattuman varaan.
6. Yhteystiedot
Mikäli noudatit jokaista edellä mainittua vaihetta, tässä kohtaa sivusi todennäköisesti kuhisee hullaantuneita kävijöitä. Tee heille helpoksi tavoittaa sinut! Lisää yhteystietosi verkkosivuille näkyvälle paikalle, jotta et missaa kovalla työllä ansaitsemiasi kontakteja.
7. Analytiikkatyökalu
Seuraavaksi haluat varmasti tietää, toteutuivatko asettamasi tavoitteet. Analytiikkkatyökalun avulla pystyt seuraamaan esimerkiksi sivustosi kävijämääriä, sivustolla käytettyä aikaa sekä avattujen välilehtien määrää. Näin ollen opit myös tuntemaan asiakkaasi (sekä potentiaaliset asiakkaasi) paremmin ja rakentamaan paitsi verkkosivusi, myös palvelusi ja tuotteesi palvelemaan juuri näiden ryhmien tarpeita.
Miten verkkosivut tehdään?
Julkaisujärjestelmän valitseminen
WordPress on maailman käytetyin julkaisujärjestelmä, eikä suotta. WordPress on alustana notkea, helppokäyttöinen ja hakukoneystävällinen. Sisällöntuotannon kannalta WordPress on erinomainen valinta, koska tekstin kirjoittaminen ja muokkaaminen on vaivatonta. Sivuston ulkoasusta saa lisäksi räätälöityä uniikin ja juuri liiketoimintasi brändi-ilmeen mukaisen. WordPressillä on myös avoin lähdekoodi sekä aktiivinen kehittäjäyhteisö, joten julkaisujärjestelmä vastaa paitsi nykypäivän, myös tulevaisuuden tarpeita. WordPressin ainoat kustannukset liittyvät domainin ja verkkohotellin hankintaan, jossa tietokannat sijaitsevat. Halpaa, helppoa ja hakukoneystävällistä – huippua, vai mitä?
Muita julkaisujärjestelmävaihtoehtoja ovat esimerkiksi Wix ja Blogger. Niiden laajempi esittely ei ole kuitenkaan tarpeen WordPressin ollessa julkaisujärjestelmänä niin ylivoimaisen toimiva. Siksi me buorrelaiset toteutamme kaikki verkkosivut WordPress-alustalle Buorren oman helppokäyttöisen teemoituksen avulla. Uni Resortsille luotu verkkosivu on yksi ensimmäisistä Buorren omaa WordPress-teemaa käyttävistä sivustoista. Sivuston luomisessa on pidetty ensisijaisesti mielessä helppo päivittäminen sekä skaalautuminen ja mukautuminen Uni Resortsin liiketoiminnan jatkuvaan kehittymiseen.
Teeman kenties näkyvin hyöty on selkeä WordPress-hallintapaneeli, josta tarpeelliset työkalut ja oikeat sivut löytyvät helposti ja intuitiivisesti. Sivuston luonnosta ammennetut murretut värit sekä unenomainen ilme menee lisäksi saumattomasti yhteen Uni Resortsin brändi-ilmeen kanssa. Verkkosivustoa tehdessä huomioitiin myös esimerkiksi modulaarisuus, joten päivittipiä sivua kuka tahansa, on lopputulos Uni Resortsin tunnistettavan ilmeen kanssa linjassa. Luotaisiinko sinunkin yrityksellesi liiketoimintasi mukana kehittyvät ja brändisi uudelle levelille vievät verkkosivut?
Webhotelli ja domain
Kuten aiemmin jo mainittiin, WordPress-sivuja varten tulee olla hankittuna sekä webhotelli että domain, eli verkkotunnus. Webhotellista löytyy kaikki kotisivujen sekä sähköpostien ylläpitämiseen vaadittava tekniikka – tallennustila, verkkotunnuksen nimipalvelu sekä erilaiset hallintaohjelmistot – yhdestä ja samasta paikasta. Webhotelleja on saatavilla esimerkiksi eri levytiloilla ja domainien määrällä varustettuna, joten voit vuokrata juuri oman liiketoimintasi tarpeita vastaavan webhotellin. Me Buorrella olemme valinneet käyttää kotimaista Shellit-webhotellia. Muita toimivia vaihtoehtoja ovat esimerkiksi Bluehost, Hostinger sekä Hostgator.
Domain on verkkosivujesi osoite. Näin ollen domainia valitessa valitset myös sivustosi nimen. Hyvä nimi on tunnistettava ja helppo muistaa – ei nimi miestä pahenna, sanotaan, mutta verkkosivuihin tämä EI päde. Nimen valinta on tärkeä osa verkkosivujesi rakentamista ja me autamme nimen pyörittelyn kanssa mielellämme!
Teema
Nyt kun tekniset asiat alkavat olemaan reilassa, voidaan keskittyä siihen hauskaan osuuteen, eli ulkoasuun. Julkaisujärjestelmän teemoja on olemassa niin monta kuin on verkkosivujen tekijöitäkin. Tyylikkäimmistä teemoista saa pulittaa muutaman euron, mutta myös maksuttomia teemavaihtoehtoja on lukuisia. Ja mitä teeman valinnassa sitten kannattaa huomioida? Keskeistä on, että verkkosivut ovat yrityksesi brändi-ilmeen kanssa linjassa. Ulkoasun lisäksi huomiota kannattaa kiinnittää esimerkiksi teeman eri ominaisuuksiin, jatkokehitysmahdollisuuksiin, helppokäyttöisyyteen, responsiivisuuteen sekä siihen, milloin teemaa on viimeksi päivitetty.
Valmiita teemoja pidemmälle pääsee kustomoidulla teemalla, jossa on otettu huomioon juuri sinun liiketoimintasi ilmettä vastaava ulkoasu sekä muut ominaisuudet. Buorren toteuttamat WordPress-sivut ovat aina asiakkaan brändi-ilmeen mukaisia ja tyylikkään viimeisteltyjä kokonaisuuksia.
Pluginit
Teemojen lisäksi WordPressiin voi (ja kannattaa) hankkia erilaisia lisäosia, plugineja, plugareita… tai miksi ikinä niitä tahdotkaan kutsua. Tarjolla on jälleen sekä ilmaisia että maksullisia vaihtoehtoja. Lisäosat mahdollistavat erilaisten toimintojen ja ominaisuuksien lisäämisen verkkosivuille. Niiden tarkoituksena on tehdä sekä sinun että asiakkaidesi elämästä hiukan helpompaa. Plugineja voi hankkia esimerkiksi mahdollistamaan erilaisten lomakkeiden luomista, parantamaan tietoturvaa, kehittämään sivuston latausnopeutta tai pakkaamaan kuvia pienemmäksi. Lisäosia on tuhansia ja taas tuhansia erilaisia ja olo saattaa olla kuin lapsella karkkikaupassa – tai kuin amatöörikoodarilla painajaisunessa! Jos käytät aikasi mieluummin muuhun kuin lisäosavaihtoehtojen läpi koluamiseen, jätä verkkosivujen toteuttaminen suosiolla meille buorrelaisille.
Asetukset
WordPressin asetuksista voit muokata sivustosi otsikkoa, kuvausta, ylläpidon sähköpostia, aikavyöhykettä, päivämäärää sekä kellonaikaa. Asetuksista valitaan lisäksi se, voiko kuka tahansa rekisteröityä sivullesi. Tämä kohta tulee jättää ruksittamatta, ellet ole luomassa jäsensivustoa tai muuta sivua, jolle käyttäjällä tulee olla mahdollisuus itse rekisteröityä. Muista aina tallentaa tekemäsi muutokset!
Verkkokauppa
WordPress-verkkosivuille on mahdollista hankkia lisäosana WooCommerce-verkkokauppa. WooCommerce on avoimella lähdekoodilla varustettu verkkokauppa-alusta, jonka käyttöönotto on ilmaista. Verkkokaupan ulkoasu on notkeasti muokattavissa ja tilausten käsittely on helppoa sekä nopeaa. Mikäli verkkosivullesi on tarkoituksena rakentaa verkkokauppa, WooCommerce on erinomainen vaihtoehto!
Kannattaako verkkosivut tehdä itse?
Moniin liiketoiminnan kasvattamiseen liittyviin kysymyksiin saa jonkin kryptisen ja moniulotteisen vastauksen. Tähän kysymykseen löytyy sen sijaan yksinkertainen vastaus; ei, ei kannata.
Verkkosivuja ei kannata tehdä itse, koska ilman ammattilaisen apua verkkosivuille asettamasi tavoitteet jäävät helposti toteutumatta. Sivuston rakentamisen ohella huomioon tulee ottaa myös sivun ylläpitäminen ja jatkokehittäminen, jotka vievät aikaa ja vaativat alan ymmärrystä.
Eli niihin tsemppaavaan sävyyn kirjoitettuihin artikkeleihin, jotka lupaavat verkkosivujen tekemisen olevan helppo nakki kannattaa suhtautua varauksella. On varmasti totta, että kuka tahansa osaa kyhätä jonkinlaisen sivuston itse. Ammattilainen osaa kuitenkin huomioida asioita, joita et itse tulisi edes ajatelleeksi. Rakenteen modulaarisuus, hallintanäkymien roolitus ja loogisten asiakaspolkujen aikaansaaminen kuulostavat varmaankin heprealta, ja niin niiden kuuluukin – siksihän me buorrelaiset olemme olemassa! Tämänkaltaiset tekijät ovat kuitenkin toimivan ja helposti päivitettävän sivuston ytimessä ja niihin kannattaa ymmärtää satsata – kuten kilpailijasikin ovat todennäköisesti jo tehneet. Verkkosivut kun ovat yksi, ellei tärkein liiketoimintasi näyteikkunoista ja toimiessaan optimaalisesti myös kilpailuvalttisi.
Verkkosivujen avulla lisäät yrityksesi näkyvyyttä ja luotettavuutta, esittelet tuotteesi ja palvelusi sekä edistät myyntiäsi. Hyvin suunnitellut ja toteutetut kotisivut siis paitsi maksavat itsensä nopeasti takaisin, myös kasvattavat yrityksesi kassavirtaa. Sivuston analytiikan tarkastelua ja tulkintaa tai käyttäjätestauksia ei tule myöskään kannata tehdä epäammattimaisesti, saatikka jättää kokonaan tekemättä. Eli vaikka sen valmiita WordPress-teemoja myyvän blogikirjoittajan tekstin jälkeen uhkuit “Minä ite” -energiaa, niin ehkä verkkosivut kannattaisi silti jättää asiantuntijan vastuulle. Etenkin kun sinä käytät varmasti aikasi mieluummin siihen, minkä takia liiketoimintasi on olemassa kuin wannabe-koodarina haahuiluun.
Paljonko verkkosivujen tekeminen maksaa?
Nyt kun olemme päässeet samalle (verkko)sivulle siitä, että sivuston rakentaminen ja ylläpito kannattaa jättää asiantuntijan hellään huomaan, pohdit varmasti tämän lystin kustannuksia. Tähän kysymykseen ei valitettavasti ole enää niin yksiselitteistä vastausta, koska sivuston hinta määräytyy aina sen tekemiseen käytetyn ajan sekä eri teknisten ominaisuuksien määrän mukaan. Ärsyttävää, tiedetään… Jutellaan kuitenkin yhdessä liiketoimintasi tarpeista sekä toiveista ja laaditaan sopiva tarjous verkkosivuista. Kuulostaa hyvältä, tiedetään…
Nettisivujen hinta elää 50 ja 50 000 euron välillä. Markkinointitoimiston tekemän sivuston hintaa voi arvioida sitä kautta, että toimisto laskuttaa yleensä 80-100 euroa tunnilta. Laajoihin, useilla lisäosilla varustettuihin sivuihin menee luonnollisesti enemmän aikaa, joten ne ovat arvokkaampia.
Tutustu käytännön toteutukseen
Me annamme mieluusti esimerkin verkkosivujen kustannuksista! Klassikkobrändi Vuokkoset luotti brändi-ilmeensä uudistamisessa Buorreen, ja päädyimme lopulta myös uudistamaan yrityksen verkkosivut. Projektin tavoitteena oli mahdollistaa Vuokkosten liiketoiminnan skaalautuminen verkossa sekä brändin markkinaosuuden kasvattaminen etenkin nuorten keskuudessa tulevien vuosien aikana. Vuokkoset onkin mainio esimerkki siitä, miten saimme yhdessä kasvatettua idean siemenestä upean hedelmää tuottavan puun: lopputuloksena oli käyttäjäystävällinen, herkullisissa väreissä hohtava ja kohdeyleisönsä sitouttava verkkosivusto. Verkkopalvelun suunnitteluun sekä toteutukseen budjetoitiin 33 000 euroa. Projektin suunnittelu alkoi toukokuussa 2021 ja palvelu julkaistiin saman vuoden lopussa. Lue lisää matkastamme Vuokkosten kanssa täältä.
Jotta lopulliset verkkosivut ovat kaikkea mitä toivot (ja vielä pykälän paremmat), sivuston suunnitteluun kanssamme sisältyy kartoitus yrityksesi nykytilasta, yhteinen kickoff, itse verkkosivujen suunnittelu, tekninen toteutus sekä tarpeen mukaan sivuston ylläpito, jatkokehitys ja digimarkkinointi. Rakennetaan yhdessä kiinnostavat, toimivat ja ilolla yrityksellesi töitä tekevät verkkosivut!