Blogi

Rohkeutta ja rauhaa

Anne Laitinen | 21.12.2022
Rohkeus. Rohkeus löytyy jopa monen yrityksen arvoihin kirjattuna. Niin meillä Buorrellakin. Rohkeuden toteuttaminen on kuitenkin hankalampi juttu. Miten mittaroida sitä? Miten määritellä se? Liiketoiminnassa rohkeus kuihtuu monesti siihen, että vältellään riskiä. Miksi rohkeutta sitten tarvitaan ja miksi se on niin usein kirjattu arvoihin?

Yksilötasolla rohkeutta voi jokainen toteuttaa omassa työssään ja omassa, itse valitsemassa skaalassaan. Mutta jotta rohkeudella on hedelmällinen maaperä kukoistaa, se vaatii paljon organisaatiokulttuurilta. Rohkeasti toimiva työntekijä kun usein joutuu ottamaan riskejä. Ja riskinoton lopputulemana – riskinoton lopputuloksesta riippuen – kun saattaa olla ylennys tai potkut. Rohkeus vaatii koko organisaation sitoutumista, ei vain rohkeaan toimintaan, vaan samalla riskinottoon. Samalla, kun kannustetaan rohkeuteen, sille pitää määritellä rajat. Pikkujoulupuheissa on helppo hehkuttaa rohkeutta, mutta teot usein puuttuvat. 

 

Miksi rohkeus on tärkeää? Globaaleilla, kansainvälisillä tai edes kilpailluilla kotimarkkinoilla täytyy olla riittävän rohkea, jotta kilpailu ja markkina ei nielaise elävältä. Maailmalle ei voi mennä ajatuksella, että ollaan varmuuden vuoksi hajuttomia ja mauttomia, jotta kukaan ei suutu. Toimintatapoja pitää haastaa, toimialojen konventioita pitää disruptoida. Mitä epävarmempi taloudellinen tilanne on, sitä pidemmälle rohkeiden päätösten tekemistä venytetään. Niitä venytetään niin kauan, että lopulta muutos ei ole enää oma valinta, vaan pakko. Ja silloin kyse ei ole enää rohkeudesta, vaan selviytymisestä. 

 

Yritykset haluavat kasvaa. Peräpeiliin katsoessa ollaan kulmahuoneessa tyytyväisiä siihen, että ollaan saatu hyvää liiketoimintaa aikaiseksi vuosikymmenet perinteisellä liiketoimintamallilla ja samoilla tuotteilla tai palveluilla. Ja vaikka samalla nähdään, että ennusteet ovat heikkenemään päin, irtipäästämisen tuska on suuri. Toki ei tietenkään ole järkevää ajaa alas kassavirtaa tuovaa liiketoimintaa. Mutta rohkea yritys kohdistaa voimavaransa ja katseensa yrityksen seuraavan vaiheen rakentamiseen. Ja hallitsee näin riskejä jo ennakkoon. Voiko rohkeus olla siis sittenkin samalla riskien hallintaa?

 

Kyllä voi. Mutta vain yhdellä ehdolla. Näkemys kulkee rohkeuden edellä. Tietoinen riskin ottaminen pohjaa näkemykseen tulevasta. Mikä voisi toimia, mihin perustamme tulevaisuuden liiketoimintamme. Riskiä voi aina pienentää testaamalla; tuotetta, markkinaa, viestiä, ominaisuutta, markkinaa, kohderyhmää, pakkausta. Tuotekehitystä voi tehdä yhdessä asiakkaan kanssa. Jos jää odottamaan ja istumaan käsiensä päälle, kilpailija menee ohi. Tai ketterä uudenlaisesti ajatteleva start up. Lopulta, rohkeus on sitä, että pitää langat omissa käsissä ja vaikuttaa niihin asioihin, joihin pystyy. Jos näkemys ei kulje rohkeuden edellä, kyseessä on tyhmänrohkeus. 

 

Olisiko sinun yrityksesi aika uskaltaa olla rohkea ja koetella rajojaan ensi vuonna? Anna meidän olla apunasi liiketoiminnan kehittämisessä ja markkinoinnilla revittelyssä. Jokaisesta tammikuussa pidetystä kick offista lahjoitamme 50€ Ukrainaan Punaisen Ristin kautta. Pirauta Annelle +358 50 436 7050 tai laita viestiä , niin buukataan yhteinen suunnitteluhetki.

 

 

Voit myös lähettää viestiä lomakkeen kautta.